Coornhert Lyceum, Haarlem

The Coornhert Lyceum is a public school for secondary education with 1580 pupils. Besides teaching leading to a certificate, the school aims to provide personal and cultural development. During recent years, the school has experienced major developments resulting from changes within the education system and the increase in its number of pupils. There was an urgent need to extend the 1961 building with classrooms, a media library and individual study facilities. The extension plan seized the opportunity to make improvements for the higher traffic flows. A new entrance, new hall and a corridor have been constructed between the old and new buildings. These provide access to the stairwells, existing corridors, the individual study rooms and the new media library. The exterior is made light and warm by use of large sheets of glass and timber frameworks. The façade structure of the existing building is continued in the new extension. The interior has been kept light with striking highlights of colour, and the extension has created an inner garden. The concrete elements, benches and hillock make the garden a good meeting place on beautiful days. A pleasant spot to spend the break, and for studying and cultural activities.


Architect: Liesbeth van der Pol
Team: A. Holterman, J.J. Roeten, M. Hardonk, P. Helder, R. Visser, I. Vogels, P. van der Werf, E. Wolse
Number: 0014
Status: Built
Year: 2000 - 2004
Client: BOVO, Haarlem

icon printdocument icon printdocument
Coornhert Lyceum, Haarlem
Glass
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Ellen Wolse Ellen Wolse
Project manager
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Schools
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Timber
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Sustainable
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Sky light
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem

Besides improvements for the higher traffic flows , the interior has been kept light by use of colour and the roof lights.

Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
North-Holland
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Interior
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem
To meet
Coornhert Lyceum, Haarlem
Coornhert Lyceum, Haarlem