De Wending, Delfzijl

The urban renewal of Delfzijl-Noord is being tackled energetically. On the site of the obsolescent shopping centre, Matthijs de Boer Stedenbouw [town planning] has designed a town park in collaboration with Paul van Beek Landschappen [landscapes]. The new ‘De Wending’ shopping centre is situated on the park, around a centrally located shopping square, as a link between the park and the neighbourhood. The starting point of the design was the creation of a worthy building for the revitalisation of the neighbourhood. The square has been given a closed character, with rounded sides. The designers have gone for a classical appearance, through their choice of materials: the much-loved Groningen red brick, combined with white bands. Dwellings above the shops ensure a continuing liveliness. In this way, a new formal square has been created, given a friendly character by the rounded forms: literally a ‘turning point’ = ‘Wending’ for the neighborhood.



Architect: Liesbeth van der Pol
Team: A. Mashiach, J.J. Roeten, P. Helder, J. Davelaar
Number: 0420
Status: Built
Year: 2004 - 2009
Client: Leyten BV

icon printdocument icon printdocument
De Wending, Delfzijl

The new ‘De Wending’ shopping centre is situated on the park, around a centrally located shopping square, as a link between the park and the neighbourhood.

De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
Living
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
Renewal
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
Brick
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
Shopping
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl
De Wending, Delfzijl