Media library, Delft

The Hoogoven Building in Delft, an outdated office block from the seventies, has been transformed into a Media Library. The quality of the old building, in the form of a transparent and therefore flexible structural frame, has been brought into play in order to shape the organization for its new functions. Shops, restaurants and cafés, apartments and bicycle storage are also included in this project. The most important architectural and spatial intervention of the building is the continuous roof light, with
a striking glass roof stretching across the entire width of the building. An atrium connects the various floors and functions. The warm, soft
materials of the interior bridge the gap between the hard industrial structural frame and the building’s current use.

In 2009, the Media Centre was declared the best library of the Netherlands.


Architect: Liesbeth van der Pol / Aat Vos (AEQUO architects)
Team: P. Cannon, J.A. van Gemert, M. Hardonk, R. Bos, P. Lievense
Number: 0227
Status: Built
Year: 2002 - 2007
Client: Gemeente Delft

icon printdocument icon printdocument
Media library, Delft
To meet
Media library, Delft
Concrete
Media library, Delft
Living
Media library, Delft

Integrated design where all components are perfectly adjusted to each other.

Media library, Delft
Pieter Lievense Pieter Lievense
Project architect
Media library, Delft
Colour
Media library, Delft
Public
Media library, Delft
Sustainable
Media library, Delft
Glass
Media library, Delft
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
Media library, Delft
Light
Media library, Delft

In 2009, the Media Centre was declared the best library of the Netherlands.

Media library, Delft

Transparent, spacial structure, each function its own atmosphere.

Media library, Delft
Brick
Media library, Delft
Patrick Cannon Patrick Cannon
Partner
Media library, Delft
Renewal
Media library, Delft
Media library, Delft
Media library, Delft