Raadhuis, Heemstede

Het oude bestuurscentrum aan het Raadhuisplein in Heemstede is een honderd jaar oud Rijksmonument. Op verzoek van de gemeente bouwden wij een nieuwe vleugel aan die een verdubbeling van het aantal ambtenaren ondervangt. De vormgeving is ingetogen en zo stelt de vleugel zich bescheiden op tegenover het karakteristieke hoofdgebouw uit 1906.

Door te kiezen voor flexibele werkplekken is een toename in het vloeroppervlak aanzienlijk beperkt. Het flexwerken heeft in deze opgave dan ook een radicaal gestalte gekregen: niemand heeft een vaste plek en men kan kiezen tussen open werkplekken, concentratiecockpits, lounge- en coupewerkplekken.

In de oudbouw is een lichthof gecreƫerd door in het dak en de vloer van de eerste verdieping een groot gat te zagen. De lichthof zorgt voor daglichttoetreding op de begane grond, juist op de plek waar zich nu de nieuwe hal bevindt.

Door de uitbreiding te zoeken in de schil rond de reeds aanwezige bebouwing en complete nieuwbouw te omzeilen zijn een aantal doelen bereikt: een besparing op het omhullend geveloppervlak en een zeer optimale verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. Dit geeft minder warmte transmissieverliezen, is milieuvriendelijker en leidt tot een lagere gasrekening. Daarnaast is gebruik gemaakt van de betonconstructie van de eerdere aanbouw en onnodig sloopwerk voorkomen.



Architect: Marc a Campo
Status: Gebouwd
Jaar: 2006 - 2009
Opdrachtgever: Gemeente Heemstede

Raadhuis, Heemstede
Marc a Campo Marc a Campo
Associated architect
Raadhuis, Heemstede
Raadhuis, Heemstede
Interieur
Raadhuis, Heemstede
Raadhuis, Heemstede
Utiliteit
Raadhuis, Heemstede
Raadhuis, Heemstede

Milieuvriendelijk en flexibel