Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort

In Amersfoort staat het nieuwe hoofdkantoor van de Rijkdsdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), dat wij samen met Juan Navarro Baldeweg uit Madrid in opdracht van de Rijksgebouwendienst hebben ontworpen.

Het gebouw huisvest kantoren, een bibliotheek, een auditorium en laboratoria voor de Rijksdienst in circa 15.000 vierkante meter bovengronds. Ondergronds bevindt zich een parkeerkelder.

De achterover hellende en verdraaiende gevelvlakken zorgen ervoor dat het gebouw minder massaal en overweldigend lijkt tegenover de kleinschalige bebouwing van de binnenstad. De forse maat van het gebouw laat zich wel ervaren aan de andere zijde, waar zich op slechts enkele meters afstand een druk bereden treintraject bevindt.

De overgang tussen binnen en buiten verloopt vloeiend. Zo zet de klinkerbestrating zich voort in de entreeruimte. Binnen onthult het gebouw zijn ware allure wanneer men de roltrap naar de eerste verdieping opgaat. Als een ‘waaier’ opent zich het indrukwekkende atrium, waarvan de ruimte door de geraffineerde hoekverdraaiingen haast onbegrensd lijkt.

Het is een buitengewoon energiezuinig gebouw. De dubbele glazen gevel fungeert door de schoorsteenwerking als een klimaatgevel. Een bijzonderheid is de toepassing van PCM in de metalen plafonds van het atrium. PCM staat voor “Phase Change Material” en vereffent pieken in het temperatuurverloop.



Architect: Juan Navarro Baldeweg i.s.m. Marc a Campo en Wim Woensdregt
Status: Gebouwd
Jaar: 2004 - 2008
Opdrachtgever: Rijksgebouwdienst

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort

De dubbele glazen gevel fungeert als een klimaatgevel, wat het gebouw bijzonder energiezuinig maakt.

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Interieur
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Marc a Campo Marc a Campo
Associated architect
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort

Geraffineerde hoekverdraaiingen

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Utiliteit