Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het grootste en belangrijkste kunst- en geschiedkundige Rijksmuseum van Nederland. Door het volbouwen van de open binnenplaatsen en toenemende bezoekersaantallen zijn in 2005 plannen voor een grootschalige verbouwing opgezet: het negentiende-eeuwse ontwerp van Pierre Cuypers in oude luister herstellen en van het Rijksmuseum een gebouw maken – voorzien van moderne technieken en faciliteiten – dat jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers kan ontvangen. Met andere woorden een 21ste-eeuws museum in een topmonument realiseren.

Verkozen om hun expertise in regelgeving, detaillering en bouwprocessen werkte ACAMPO architecten onder leiding van Spaans architectenbureau Cruz y Ortiz op locatie als uitvoerende partij. De helft van de bestek- en werktekeningen komen van hun hand, wat 18,5 jaar tekenwerk omvat. Zo moest de moderne regelgeving met betrekking tot brandveiligheid, inbraakwering en leidingdoorvoeren binnen de dwingende randvoorwaarden van een monumentaal pand als het Rijksmuseum onzichtbaar gerealiseerd worden.

Nauw overleg tussen alle betrokken adviseurs heeft geleid tot vernuftige hoogstandjes van bouwkundig detailleren.Architect: Cruz y Ortiz i.s.m. Marc a Campo
Status: Gebouwd
Jaar: 2005 - 2009
Opdrachtgever: Cruz y Ortiz

Rijksmuseum, Amsterdam
Amsterdam
Rijksmuseum, Amsterdam
Marc a Campo Marc a Campo
Associated architect
Rijksmuseum, Amsterdam

Een 21ste-eeuws museum in een topmonument.

Rijksmuseum, Amsterdam
Publiek