Scheringa Museum, Opmeer

Staand in het vlakke polderland van Noord-Holland werd een nieuw Scheringa Museum voor Realisme ontworpen van baksteen en gewapend beton. Het is ontworpen als een huis in drie delen, verbonden door een centrale as voor de oriëntatie. In het publieke huis vindt de bezoeker de museumwinkel, het museumcafé en overige voorzieningen. Over de gehele breedte van het gebouw loopt een insteekverdieping voor de kantoren en de bibliotheek. Het huis voor de collectie is besloten en intiem en biedt plaats aan de schilderijen, de werken op papier en de sculpturen. Door de structuur van het gebouw en door inventief om te gaan met zones van licht en techniek, past de indeling van het gebouw zich aan bij de collectie. Het gastenhuis, in het achterste deel van het museum, biedt ruimte aan wissel- en gasttentoonstellingen. Ook hier is het mogelijk om grote en kleine ruimtes te maken. Curators krijgen zo een maximale zeggenschap over de inrichting.



Architect: Herman Zeinstra
Team: V. Struben, J. Druijven, P. Vriend, S. Cluitmans, I. Koning, J. J. Roeten, J. Rombouts
Nummer: 0416
Status: Gebouwd
Jaar: 2004 - 2010
Opdrachtgever: DS Art bv

icon printdocument icon printdocument
Scheringa Museum, Opmeer
Metselwerk
Scheringa Museum, Opmeer

Door de structuur van het gebouw en door inventief om te gaan met zones van licht en techniek, past de indeling van het gebouw zich aan bij de collectie.

Scheringa Museum, Opmeer
Helderheid
Scheringa Museum, Opmeer
Johan Rombouts Johan Rombouts
Projectleider
Scheringa Museum, Opmeer
Terras
Scheringa Museum, Opmeer
Interieur
Scheringa Museum, Opmeer
Noord-Holland
Scheringa Museum, Opmeer
Publiek
Scheringa Museum, Opmeer
Baksteen
Scheringa Museum, Opmeer
Beton
Scheringa Museum, Opmeer
Daklicht
Scheringa Museum, Opmeer
Herman Zeinstra Herman Zeinstra
Architect
Scheringa Museum, Opmeer
Scheringa Museum, Opmeer