Oldenerbroek, Zwolle

Het landschap langs de IJssel wordt gekarakteriseerd door kleine utilitaire bouwwerken, dikwijls steenfabrieken, en gedomineerd door de dijk. Oldenerbroek is een nieuwbouwwijk aan de rand van de stad Zwolle, daar waar de bebouwing overgaat in het rivierlandschap. Om de overgang te markeren zijn de laatste woningen aan de rand als kleine bakens uitgevoerd.

Zeven bakens op een rij vormen samen een nieuwe eenheid die de schaal van de stadsrand in relatie brengt met het landschap. Vanaf de dijk, vanuit de aangrenzende straten en langs het wandelpad aan het water wordt de serie gebouwen elke keer anders ervaren. De individuele woningen tekenen zich niet af binnen zo’n gebouw. Het karakter wordt gevormd door de samenstelling van de woningen.

In elk gebouw zitten vier woningen. Twee grondgebonden woningen in het lijf van het gebouw en twee woningen boven elkaar in de ronde kop. Alle onderwoningen hebben een grote tuin rondom, terwijl de bovenwoning een ronde woonkamer heeft.Het dak is uitgevoerd met een hoog hekwerk rondom voor het maken van een dakkamer met dakterras.

De uitdrukking van de gebouwtjes is ontleend aan industriele architectuur. Het grotendeels houten gebouw rust op een stalen ring die wordt ondersteund door betonnen poten. Het houten frame is beneden gevuld met rabatdelen en aan de bovenzijde opengewerkt. De poten zijn van prefabbeton waarin een grof relief is aangebracht.
Alle ramen en deuren zijn ingepast in de frames en de poten.


Architect: Liesbeth van der Pol
Team: M. Lette, X. Arets, L. Wajer
Nummer: 9301
Status: Gebouwd
Jaar: 1993-1995
Opdrachtgever: Wilma Bouw, Zwolle

Meer weten over dit project? Download de project PDF.

Oldenerbroek, Zwolle
Water
Oldenerbroek, Zwolle
Wonen
Oldenerbroek, Zwolle
Terras
Oldenerbroek, Zwolle
Download PDF
Oldenerbroek, Zwolle
Beton
Oldenerbroek, Zwolle

Zeven bakens op een rij vormen samen een nieuwe eenheid die de schaal van de stadsrand in relatie brengt met het landschap.