Berlijnplein, Leidsche rijn, Utrecht

Het nieuwe horecagebouw op het Berlijnplein in Leidsche Rijn is een ontmoetingsplek voor de hele wijk. Met zijn iconische vorm valt het gebouw op tussen de omringende architectuur en heeft het een eigen karakter. Vanwege de ligging bovenop de tunnel van de A2 is gekozen voor licht bouwmateriaal, maar toch straalt het gebouw warmte uit dankzij het gebruik van baksteen en een stalen spantenconstructie.

Het paviljoen biedt de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke maaltijd of te ontspannen op het terras onder de zon. Gezelligheid, warmte, dineren en aandacht voor detail, symmetrie en verbinding staan centraal in dit eigentijdse ontwerp. Het paviljoen zal een centrale rol spelen op het Berlijnplein, waar buurtbewoners en bezoekers kunnen genieten van eten, zon en evenementen.
Bij het ontwerp van het paviljoen is rekening gehouden met de eisen uit het beeldkwaliteitsplan.

Symmetrie en de verbinding tussen beide zijden van het centrum zijn belangrijke aspecten. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan de bouw bovenop de tunnel en de integratie met de groene omgeving. Het gebouw is rijkelijk gedetailleerd, zonder een historische uitstraling. Het dak fungeert als een vijfde gevel en creëert een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Het paviljoen is verankerd in de context en vormt een harmonieus geheel met zijn omgeving.

Architect: Liesbeth van der Pol
Team: Patrick Cannon, Pieter Lievense,
Anne van der Meulen
Nummer: 1718
Status: gebouwd
Jaar: 2018-2023
Opdrachtgever: Lekkernij groep

Meer weten over dit project? Download de project PDF.

Berlijnplein  –  Exterieur
Patrick Cannon Patrick Cannon
Partner
Berlijnplein  –  Exterieur
Berlijnplein  –  Exterieur
Baksteen
Berlijnplein  –  Exterieur
Berlijnplein  –  Exterieur
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Partner
Berlijnplein  –  Interieur
Berlijnplein  –  Exterieur
Download PDF
Berlijnplein  –  Exterieur
Berlijnplein  –  Exterieur
Utiliteit
Berlijnplein  –  Interieur
Berlijnplein  –  Exterieur
Interieur
Berlijnplein  –  Exterieur
Berlijnplein  –  Exterieur

" Vanwege de ligging bovenop de tunnel van de A2 is gekozen voor licht bouwmateriaal, maar toch straalt het gebouw warmte uit dankzij het gebruik van baksteen en een stalen spantenconstructie"

Berlijnplein  –  Exterieur