Wilhelminawerf, Utrecht

Een stoere plek aan het Merwedekanaal, Utrecht. Rondom een nieuwe haven woon je aan het water en deel je een nieuwe buurt. Verschillende types huurwoningen omsluiten de haven in drie woongebouwen, allen met uitzicht op het water. Terrassen aan de haven vormen een ontmoetingsplek. De buitenruimtes variëren van terras tot wintertuin balkons aan de havenzijde en wanneer je je wil onttrekken aan het geroezemoes van de haven heb je een privé gedeelte aan de buitenzijde van de Wilhelminawerf. Houd je van reuring dan is daar het nieuwe ronde horecapaviljoen aan de haven, een mooi onderdeel van jouw buurt.

De architectuur van de Wilhelminawerf bouwt voort op de rijke industriële geschiedenis van het gebied. De woongebouwen zijn letterlijk in samenhang met de naastgelegen silo’s en schoorstenen ontworpen. Het horecapaviljoen is in positie verwant aan Villa Jongerius. Samen vormen zij een ensemble.

Bij stoere gebouwen met een industriële uitstraling hoort een stevige plint. Hoge metselwerk penanten met een fraai reliëf en diepe negges vormen de basis, die wordt bekroond door een lichtere opbouw van plaatmateriaal met een ragfijne belijning. De hoogteaccenten en dakvormen geven de gebouwen smoel en richting, daarmee versterken we samenhang binnen het plan en met de omgeving. Stedenbouwkundig is het ensemble zo gevormd dat er in de toekomst een verbindingsstraat doorheen kan lopen naar het plangebied erachter en een brug naar de overkant. De Wilhelminawerf heeft daarmee een “eigen” karakter dat zich goed verhoudt tot de omgeving.

Groengevels omlijsten de parkeervoorziening, die rondom de Wilhelminawerf in het landschap is ingepast. De stedenbouwkundige opzet spaart alle aanwezige bomen langs het Merwedekanaal. De bomen hebben een prominente plek in het plan gekregen. Zij koelen en geven schaduw. Door het toevoegen van de haven ontstaat een waterbassin waar alle regenwater wordt opgevangen, een retentiewaarde en biodiversiteitswaarde. Centraal op de Wilhelminawerf ligt het horecapaviljoen aan het haventje. Een sociaal duurzame ontmoetingsplek voor alle mensen uit de omgeving.

Wilhelminawerf biedt een enthousiaste opmaat voor de verdere ontwikkeling van de Merwedekanaalzone. Wij verheugen ons erop!


Architect: L. van der Pol
Team: P. Cannon, P. Lievense, M. Meijer, L. de Rouw, D. Kolek, A. van der Meulen
Nummer: 1114
Status: Gebouwd
Jaar: 2011 - 2022
Opdrachtgever: KondorWessels Projecten

Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up
Stoer
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Gebouw A
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Gebouw A
Glas
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Gebouw A
Baksteen
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up

De architectuur van de Wilhelminawerf bouwt voort op de rijke industriële geschiedenis van het gebied.

Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Wilhelminawerf
Industrieel
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Close-up
Wonen
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Het paviljoen
Wilhelminawerf, Utrecht  –  De haven

Door het toevoegen van de haven ontstaat een waterbassin waar alle regenwater wordt opgevangen, een retentiewaarde en biodiversiteitswaarde.

Wilhelminawerf, Utrecht  –  Wilhelminawerf
Wilhelminawerf, Utrecht  –  Gebouw B