Bastion island, Leeuwarden

The inspiration for Bastioneiland comes from the surrounding landscape. On the edge of the village an estate and a beguinage (settlement of house originally lived in by a religious order) enjoy the wonderful open landscape. Together they are the focal point for the surroundings, marking the transition from countryside to village. The 'beguinage' building has been built on an island. The units form a whole, but are still individually recognisable. All the houses look onto the water. The living area and kitchen on the groundfloor have direct access onto the terrace and private jetty. This is the point where the view opens up to the wide landscape. 


Architect: Liesbeth van der Pol
Team: H. Nieuwland, J. Haenen, A. Terwindt, K. Kwee
Number: 9702
Status: Built
Year: 1997 - 2000
Client: Inogem Grontmij Groep, De Bilt

icon printdocument icon printdocument
Bastion island, Leeuwarden
Terrace
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Timber
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Island
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Brick
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Water
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden

All the houses look onto the water.

Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Steel
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Living
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden
Bastion island, Leeuwarden