Maritime Museum, Amsterdam

The building of the Netherlands Maritime Museum has been adapted to the desires and requirements of modern times, designed to accommodate a substantial increase in the number of visitors. By roofing over the courtyard, this space will become a point where visitors can orient themselves and select. The design sets out to allow Daniël Stalpaert’s building of 1656 to speak for itself again. The geometry, which is recognisable in the façade, is reflected in the floor plans. In this way the building provides a clear orientation. The four ressaults are used as rising piers and orientation points, each with its own character and view over the surroundings. Existing breakthroughs will be reused where feasible, in order to allow as much of the building as possible to be enjoyed as it is. By removing the majority of jetties around the building, the sturdy naval warehouse will once more be sited in the water. According to this preliminary design, the visitor emerging from the ‘immersion of the museum visit’ will again be able to soak up the unexpected beauty of the original building.


Architect: Liesbeth van der Pol
Roof design: Ney & Partners, Brussels
Team: J.J. Roeten, E. Wolse, C. Patz, I. Koning, K. Maessen, M. Kooy, S. Müller, R. Bos, H. Tran, G. Laan
Number: 0528
Status: Built
Year: 2005 - 2011
Client: Central Government Real Estate Agency

icon printdocument icon printdocument
Maritime Museum, Amsterdam
Sustainable
Maritime Museum, Amsterdam  –  Sections
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Cellar: bathroom and cloakroom
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Glass
Maritime Museum, Amsterdam  –  Lines of sight, transparancy
Maritime Museum, Amsterdam  –  Exhibition room
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Basement plan
Maritime Museum, Amsterdam  –  Ground floor
Renewal
Maritime Museum, Amsterdam  –  Comprehensible spaces
Maritime Museum, Amsterdam  –  Glass stairwell
Maritime Museum, Amsterdam  –  Luminous and modern staircases in a characteristic building
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam

By roofing the courtyard, the buildings beauty is again experienced in its original glory.

Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Sturdy library
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam

According to this preliminary design, the visitor emerging from the ‘immersion of the museum visit’ will again be able to soak up the unexpected beauty of the original building.

Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Old and new
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Permanent exhibition
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  The building stands in the water
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
Maritime Museum, Amsterdam  –   Vaulted cellar
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  library
Maritime Museum, Amsterdam
Johan Rombouts Johan Rombouts
Project manager
Maritime Museum, Amsterdam  –  exhibition space
Maritime Museum, Amsterdam  –  new glass staircase
Maritime Museum, Amsterdam  –  Roof
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Public
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Roof
Interior
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Attic floor plan: offices
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Site in Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Exhibition room
Clarity
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Beautiful old stairwell
Maritime Museum, Amsterdam  –  First floor
Maritime Museum, Amsterdam  –  Timber frame
Maritime Museum, Amsterdam
Atmospheric
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam
Maritime Museum, Amsterdam  –  Second floor
Maritime Museum, Amsterdam