Stellinghof, Vijfhuizen

The assignment was to design 'a modern village'. The existing village of Vijfhuizen was set to double in size with the arrival of this new build town extension. The aim was to create a new unity from the whole by borrowing valuable urban elements of the existing village. These included a variable spacing between houses, the use of front gardens, staggered building lines, T-junctions in the road layout, to slow down but not choke the traffic. By staggering the placing of residential areas in relation to one another a large number of squares and other common areas are created which form a natural path, a passage from the old village, through the new village to the edges where the Haarlemmermeer polder begins.


Architect: Liesbeth van der Pol
Team: V. Leurs
Number: 9817
Status: Built
Year: 1998 - 2004
Client: Gemeente Haarlemmermeer, Hoofddorp

icon printdocument icon printdocument
Stellinghof, Vijfhuizen
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen

By staggering the placing of residential areas in relation to one another a large number of squares and other common areas are created which form a natural path.

Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
North-Holland
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Public
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Green
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen
Stellinghof, Vijfhuizen