Aquartis, Amsterdam

Aquartis was build on the site of a former coal storage unit, the supporting wall of this old building has been preserved and has become part of the new building. Aquartis is a forceful structure with a unique atmosphere referring to a wharf. It adapts to the surrounding buildings, whilst competing for attention with its neighbours; the city zoo, a row of warehouses and the sluice gates. The building takes up the whole length of the plot. The specific tapared form of the building characterises it and gives it a 19th-century feel. The existing supporting wall has been integrated in a new plinth, a rhythm of brick piers. The front façade is built up with wooden frames filled with glass which can fold inward, opened fully to maximise light and views. The extensive use of glass gives the building a modern look suited for a new housing project.


Architect: Liesbeth van der Pol
Team: H. Nieuwland, Y. Amici, H.Dil, D. Fillié, R. Kallenbach, M. Ketting, K. Kwee, V. Selig, F. Verhoeven
Number: 9609
Status: Built
Year: 1996 - 2001
Client: Heijmans vastgoed, Almere

icon printdocument icon printdocument
Aquartis, Amsterdam

The existing supporting wall has been integrated in a new plinth, a rhythm of brick piers.

Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Glass
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Sturdy
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Apartments
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Sustainable
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Urban
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Brick
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Liesbeth van der Pol Liesbeth van der Pol
Architect / Owner
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Omnidirectional
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Industrial
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Water
Aquartis, Amsterdam
Aquartis, Amsterdam
Living
Aquartis, Amsterdam