Scheringa Museum, Opmeer

A new Scheringa Museum for Realisme has been designed of brick and reinforced concrete to stand in the flat polderland of North Holland. It has been designed as a house in three parts, linked by a central axis for orientation. The house for the public contains the museum shop, the museum café and other facilities. A mezzanine floor for the offices and the library extends over the whole width of the building. The house for the collection is enclosed and intimate and affords space for the paintings, the works on paper and the sculptures. Thanks to the structure of the building and to the inventive handling of zones of light and the technical facilities, the division of the building is adapted to the collection. The guest house, at the rear of the museum, provides space for changing and guest exhibitions. Here, too, it is possible to create large and small spaces, giving curators the maximum say over the arrangements.



Architect: Herman Zeinstra
Team: V. Struben, J. Druijven, P. Vriend, S. Cluitmans, I. Koning, J. J. Roeten, J. Rombouts
Number: 0416
Status: Built
Year: 2004 - 2010
Client: DS Art bv

icon printdocument icon printdocument
Scheringa Museum, Opmeer
Brick
Scheringa Museum, Opmeer
Johan Rombouts Johan Rombouts
Projectmanager
Scheringa Museum, Opmeer
Masonry
Scheringa Museum, Opmeer

Thanks to the structure of the building and to the inventive handling of zones of light and the technical facilities, the division of the building is adapted to the collection.

Scheringa Museum, Opmeer
Herman Zeinstra Herman Zeinstra
Architect
Scheringa Museum, Opmeer
Public
Scheringa Museum, Opmeer
Terrace
Scheringa Museum, Opmeer
Interior
Scheringa Museum, Opmeer
North-Holland
Scheringa Museum, Opmeer
Clarity
Scheringa Museum, Opmeer
Concrete
Scheringa Museum, Opmeer
Sky light
Scheringa Museum, Opmeer
Scheringa Museum, Opmeer